Οι γευσιγνώστες και οι εραστές του οίνου έχουν αναπτύξει έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας με επιθετικούς χαρακτηρισμούς, προσπαθώντας να περιγράψουν το χαρακτήρα ή τα χαρακτηριστικά των κρασιών.
Οι γευσιγνώστες και οι εραστές του οίνου έχουν αναπτύξει έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας με επιθετικούς χαρακτηρισμούς, προσπαθώντας να περιγράψουν το χαρακτήρα ή τα χαρακτηριστικά των κρασιών. Υπάρχουν αρκετοί χαρακτηρισμοί για το κρασί. Τίποτε όμως δεν εμποδίζει κάποιον να αποδώσει
με δικούς του χαρακτηρισμούς το κρασί που δοκιμάζει.
Άγουρο: Κρασί νέο με μεγάλη οξύτητα, αγίνωτο.
Άδειο: Κρασί λεπτό, νερουλό.
Ακατέργαστο: Κρασί με υψηλή οξύτητα.
Άνοστο: Κρασί χωρίς προσωπικότητα.
Απαλό: Κρασί με χαμηλή οξύτητα και λίγες τανίνες.
Αρμονικό: Κρασί με ισορροπημένα όλα τα χαρακτηριστικά του. Έχει τέλεια αρμονία αρώματος , γεύσης κ.λ.π
Βαθύ: Κρασί με πολυπλοκότητα αρώματος και γεύσης.
Βαρύ: Κρασί με μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλης και χαμηλή οξύτητα.
Βελούδινο: Κρασί με απαλή υφή στη γεύση.
Βραχύ: Κρασί με πλούσιο άρωμα αλλά χωρίς διάρκεια.
Γεμάτο: Κρασί με πλούσιο άρωμα.
Γενναιόδωρο: Το υψηλόβαθμο κρασί που διατηρεί την ισορροπία του.
Γερασμένο: Το κρασί που πέρασε το όριο της παλαίωσης και έχασε τα περισσότερα χαρακτηριστικά του.
Γινωμένο: Το κρασί που έφτασε στην πλήρη ωριμότητα.
Δροσερό: Κρασί νέο, ισορροπημένο με ελαφρά οξύτητα.
Ελαφρύ: Κρασί με χαμηλή αλκοόλη και μικρό σώμα.
Επιγευστικό: Το κρασί που αφήνει έντονη γεύση και μετά την κατάποσή του.
Επιθετικό: Το κρασί με σχετικά υψηλή οξύτητα.
Επίπεδο: Το κρασί χωρίς οξύτητα.
Ζωηρό: Το κρασί με υψηλή οξύτητα και άφθονο διοξείδιο του άνθρακα.
Ζωντανό: Κρασί που ξεχειλίζει από αρώματα φρούτων και η γεύση του έχει κάτι σπινθηροβόλο.
Θηλυκό ή στρογγυλό: Κρασί με σώμα και βελούδινη γεύση. Κανένα χαρακτηριστικό δεν υπερέχει σε βάρος του άλλου.
Ισορροπημένο: Το κρασί με την τέλεια αναλογία αλκοόλης και οξέων. Τα χαρακτηριστικά του βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.
Ισχνό: Κρασί χωρίς «σώμα».
Καθαρό: Κρασί χωρίς περίεργες ή άσχημες μυρωδιές.
Κλειστό: Κρασί που δεν έχει ακόμη κλείσει τον κύκλο της παλαίωσής του.
Κοινό: Κρασί που του λείπει η ευγένεια και η φινέτσα, χαμηλής ποιότητας.
Λιπαρό: Κρασί με πλούσια υφή που γεμίζει το στόμα χωρίς να είναι επιθετικό.
Μακρύ: Κρασί με μεγάλη επίγευση.
Μαλακό: Το κρασί που είναι ελάχιστα στυφό.
Μεταλλικό: Λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και φτωχό άρωμα.
Νέο: Το φρέσκο κρασί που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα.
Νευρικό: Το κρασί στο οποίο επικρατεί η οξύτητα χωρίς να είναι υπερβολική.
Ξηρό: Κρασί χωρίς αζύμωτα σάκχαρα.
Ξυλώδες: Το κρασί που έχει τη γεύση του ξύλου.
Οξειδωμένο: Κρασί που έχει παραμείνει σε επαφή με τον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οξικό: Το αλλοιωμένο κρασί που θυμίζει τη γεύση και την οσμή ξυδιού.
Ουδέτερο: Το κρασί που δεν προκαλεί καμία εντύπωση.
Παχύ: Είναι το κρασί που η γλυκύτητα του συμπληρώνεται από πλούσια γεύση.
Πικάντικο: Κρασί με σύνθετο άρωμα μπαχαρικών.
Πικρό: Το κρασί στο οποίο επικρατεί η πικρή γεύση των ταννίνων.
Πλαδαρό: Το κρασί με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά.
Πράσινο: Ανώριμο, αγίνωτο λευκό κρασί.
Πρώιμο: Το νέο κρασί που μπορεί να καταναλωθεί άμεσα.
Ρωμαλέο: Κρασί με δεμένα συστατικά και έντονο χαρακτήρα.
Σκληρό: Το κρασί στο οποίο επικρατεί η στυφίλα των ταννινών και τα οξέα.
Στρογγυλό: Κρασί ισορροπημένο με αρμονικά χαρακτηριστικά.
Στυφό: Κρασί πλούσιο σε ταννίνες που ακόμη δεν έχει ωριμάσει.
Σφιχτό:Το κρασί με αυστηρά προσδιορισμένα χαρακτηριστικά.
Σωματώδες: Το κρασί που αφήνει στο στόμα πλούσιες γευστικές εντυπώσεις.
Ταννικό: Κρασί πλούσιο σε ταννίνες και αρκετά στυφό.
Τραχύ: Κρασί με έντονη στυφή γεύση που προκαλεί σκλήρυνση του στόματος.
Τρυφερό: Κρασί νέο, αρμονικό με απαλές γευστικές εντυπώσεις.
Φελλώδες: Το κρασί που έχει την οσμή φελλού.
Φρέσκο: Κρασί με οξύτητα και μικρή ηλικία.
Φρουτώδες: Τα νέα κρασιά με άρωμα φρούτων.
Χορτώδες: Το κρασί με τη μυρωδιά φρεσκοκομμένου χόρτου.
Ώριμο: Το κρασί που έφτασε στο ανώτερο σημείο γευστική τελειότητας.
elais.gr
Οι γευσιγνώστες και οι εραστές του οίνου έχουν αναπτύξει έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας με επιθετικούς χαρακτηρισμούς, προσπαθώντας να περιγράψουν το χαρακτήρα ή τα χαρακτηριστικά των κρασιών. Υπάρχουν αρκετοί χαρακτηρισμοί για το κρασί. Τίποτε όμως δεν εμποδίζει κάποιον να αποδώσει
με δικούς του χαρακτηρισμούς το κρασί που δοκιμάζει.
Άγουρο: Κρασί νέο με μεγάλη οξύτητα, αγίνωτο.
Άδειο: Κρασί λεπτό, νερουλό.
Ακατέργαστο: Κρασί με υψηλή οξύτητα.
Άνοστο: Κρασί χωρίς προσωπικότητα.
Απαλό: Κρασί με χαμηλή οξύτητα και λίγες τανίνες.
Αρμονικό: Κρασί με ισορροπημένα όλα τα χαρακτηριστικά του. Έχει τέλεια αρμονία αρώματος , γεύσης κ.λ.π
Βαθύ: Κρασί με πολυπλοκότητα αρώματος και γεύσης.
Βαρύ: Κρασί με μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλης και χαμηλή οξύτητα.
Βελούδινο: Κρασί με απαλή υφή στη γεύση.
Βραχύ: Κρασί με πλούσιο άρωμα αλλά χωρίς διάρκεια.
Γεμάτο: Κρασί με πλούσιο άρωμα.
Γενναιόδωρο: Το υψηλόβαθμο κρασί που διατηρεί την ισορροπία του.
Γερασμένο: Το κρασί που πέρασε το όριο της παλαίωσης και έχασε τα περισσότερα χαρακτηριστικά του.
Γινωμένο: Το κρασί που έφτασε στην πλήρη ωριμότητα.
Δροσερό: Κρασί νέο, ισορροπημένο με ελαφρά οξύτητα.
Ελαφρύ: Κρασί με χαμηλή αλκοόλη και μικρό σώμα.
Επιγευστικό: Το κρασί που αφήνει έντονη γεύση και μετά την κατάποσή του.
Επιθετικό: Το κρασί με σχετικά υψηλή οξύτητα.
Επίπεδο: Το κρασί χωρίς οξύτητα.
Ζωηρό: Το κρασί με υψηλή οξύτητα και άφθονο διοξείδιο του άνθρακα.
Ζωντανό: Κρασί που ξεχειλίζει από αρώματα φρούτων και η γεύση του έχει κάτι σπινθηροβόλο.
Θηλυκό ή στρογγυλό: Κρασί με σώμα και βελούδινη γεύση. Κανένα χαρακτηριστικό δεν υπερέχει σε βάρος του άλλου.
Ισορροπημένο: Το κρασί με την τέλεια αναλογία αλκοόλης και οξέων. Τα χαρακτηριστικά του βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.
Ισχνό: Κρασί χωρίς «σώμα».
Καθαρό: Κρασί χωρίς περίεργες ή άσχημες μυρωδιές.
Κλειστό: Κρασί που δεν έχει ακόμη κλείσει τον κύκλο της παλαίωσής του.
Κοινό: Κρασί που του λείπει η ευγένεια και η φινέτσα, χαμηλής ποιότητας.
Λιπαρό: Κρασί με πλούσια υφή που γεμίζει το στόμα χωρίς να είναι επιθετικό.
Μακρύ: Κρασί με μεγάλη επίγευση.
Μαλακό: Το κρασί που είναι ελάχιστα στυφό.
Μεταλλικό: Λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και φτωχό άρωμα.
Νέο: Το φρέσκο κρασί που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα.
Νευρικό: Το κρασί στο οποίο επικρατεί η οξύτητα χωρίς να είναι υπερβολική.
Ξηρό: Κρασί χωρίς αζύμωτα σάκχαρα.
Ξυλώδες: Το κρασί που έχει τη γεύση του ξύλου.
Οξειδωμένο: Κρασί που έχει παραμείνει σε επαφή με τον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οξικό: Το αλλοιωμένο κρασί που θυμίζει τη γεύση και την οσμή ξυδιού.
Ουδέτερο: Το κρασί που δεν προκαλεί καμία εντύπωση.
Παχύ: Είναι το κρασί που η γλυκύτητα του συμπληρώνεται από πλούσια γεύση.
Πικάντικο: Κρασί με σύνθετο άρωμα μπαχαρικών.
Πικρό: Το κρασί στο οποίο επικρατεί η πικρή γεύση των ταννίνων.
Πλαδαρό: Το κρασί με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά.
Πράσινο: Ανώριμο, αγίνωτο λευκό κρασί.
Πρώιμο: Το νέο κρασί που μπορεί να καταναλωθεί άμεσα.
Ρωμαλέο: Κρασί με δεμένα συστατικά και έντονο χαρακτήρα.
Σκληρό: Το κρασί στο οποίο επικρατεί η στυφίλα των ταννινών και τα οξέα.
Στρογγυλό: Κρασί ισορροπημένο με αρμονικά χαρακτηριστικά.
Στυφό: Κρασί πλούσιο σε ταννίνες που ακόμη δεν έχει ωριμάσει.
Σφιχτό:Το κρασί με αυστηρά προσδιορισμένα χαρακτηριστικά.
Σωματώδες: Το κρασί που αφήνει στο στόμα πλούσιες γευστικές εντυπώσεις.
Ταννικό: Κρασί πλούσιο σε ταννίνες και αρκετά στυφό.
Τραχύ: Κρασί με έντονη στυφή γεύση που προκαλεί σκλήρυνση του στόματος.
Τρυφερό: Κρασί νέο, αρμονικό με απαλές γευστικές εντυπώσεις.
Φελλώδες: Το κρασί που έχει την οσμή φελλού.
Φρέσκο: Κρασί με οξύτητα και μικρή ηλικία.
Φρουτώδες: Τα νέα κρασιά με άρωμα φρούτων.
Χορτώδες: Το κρασί με τη μυρωδιά φρεσκοκομμένου χόρτου.
Ώριμο: Το κρασί που έφτασε στο ανώτερο σημείο γευστική τελειότητας.
elais.gr