Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες νεκροί στις διαδηλώσεις στη Λιβύη

Παρά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλωτές επέστρεψαν εκ νέου χθες στους δρόμους της Βεγγάζης απαιτώντας την παραίτηση του Μοαμάρ Καντάφι. Μετά την παρέμβαση του στρατού, απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των νεκρών, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις, δυσκολεύει την πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων, διέκοψε χθες για αρκετές ώρες την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι προκαλεί παρεμβολές στη μετάδοση του Αλ Τζαζίρα στην ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής.
Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί υπερβαίνουν τους 173, ενώ ιατρικές
πηγές από το νοσοκομείο της Βεγγάζης αναφέρουν ότι οι νεκροί υπερβαίνουν τους 220 και οι τραυματίες τους 900.
Ο στρατός επενέβη στις διαδηλώσεις ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες ακόμη και στις κηδείες θυμάτων. Εκκληση «να σταματήσει η σφαγή» απηύθυναν Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες. Ατεγκτος φαίνεται ωστόσο ο Μ. Καντάφι, που σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την εξουσία ή τη χώρα. Πιο ήρεμη είναι η κατάσταση στην Τρίπολη, ένα από τα ισχυρότερα προπύργια της οικογένειας Καντάφι, όπου οι υποστηρικτές του καθεστώτος πραγματοποιούν αντι-διαδηλώσεις, οι οποίες είναι οι μοναδικές που προβάλλονται από τα κρατικά ΜΜΕ.
Απειλές προς Ε.Ε.
Αντιδρώντας στην καταδίκη της βίαιης καταστολής από πολλές ξένες κυβερνήσεις, η Λιβύη απείλησε χθες ακόμη και με διακοπή της συνεργασίας με την Ε.Ε. σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, αν συνεχισθεί η ευρωπαϊκή «στήριξη» στις διαδηλώσεις.
Μετά το αιματοκύλισμα των διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν, αλλά και τις διεθνείς πιέσεις, μεταξύ των οποίων και από τη γειτονική Σ. Αραβία, η κυβέρνηση της χώρας ανακάλεσε τον στρατό από τους δρόμους και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο. Η σιιτική αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι η έναρξη του διαλόγου εξαρτάται από την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ οι διαδηλωτές ανακατέλαβαν την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντασης, ο διάδοχος του θρόνου κήρυξε χθες ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα των τελευταίων ημερών.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε μεταρρυθμίσεις. Η αμερικανική ανησυχία είναι προφανής, καθώς στη χώρα εδρεύει ο πέμπτος αμερικανικός στόλος.

Ο γιός του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της χώρας LIBYAN TV προειδοποίησε ότι " η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας."

    Μαρτυρίες αργά το βράδυ της Κυριακής από την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, κάνουν λόγο για πυροβολισμούς μέσα στους δρόμους της πόλης, για συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και για αυτοκίνητα και οχήματα που καίγονται. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων σε διεθνή πρακτορεία, ακούγονται φωνές ανθρώπων στους δρόμους της πρωτεύουσας, που πολλά τμήματά της έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία "νέα Λιβύη" είτε να βυθίσει τη χώρα στον "εμφύλιο πόλεμο", την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης.

    "Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη", δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν "προοπτικές ελευθερίας" στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.

    "Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε", είπε.

    Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι "πολύ υπερβολικά".

    Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη της Βεγγάζης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια.

    Πυκνά πυρά ακούσθηκαν χθες το βράδυ σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες.

    Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι "ταραξίες" έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.

    "Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα", είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι "ούτε Τυνησία , ούτε Αίγυπτος". "Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις...δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας".  




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites