Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πως αποτιμούν οι διεθνείς αγορές τη συμφωνία της Αθήνας

Τις τελευταίες ημέρες, από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, στις αρχές  της περασμένης εβδομάδας, για διενέργεια δημοψηφίσματος, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, όταν και έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης υποσχόμενος να προχωρήσει τις διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι διεθνείς αγορές είχαν την προσοχή τους ολοκληρωτικά στραμμένη στην Ελλάδα.

Λογικά λοιπόν η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για μια μεταβατική κυβέρνηση που στόχο θα έχει να διασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας μας, στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αντιμετωπίσθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ ως μια άκρως θετική είδηση ΚΑΙ για τις αγορές.


Οι ασιατικές αγορές που άνοιξαν λίγες μόνον ώρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. Σίδνεϊ και Τόκιο άνοιξαν με μικρή πτώση, με τους δείκτες να αποτιμούν σε πρώτη φάση τα νέα από τις εγχώριες αγορές και με τις τεχνολογικές μετοχές να πιέζονται, σε κάθε περίπτωση όμως τα νέα από την Ελλάδα έχουν την τιμητική τους καθώς ακόμα και τα εξειδικευμένα διεθνή οικονομικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg  και το MarketWatch έχουν ως πρώτη είδηση τη συμφωνία των δύο ελληνικών κομμάτων για τη στήριξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας. 

Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο δείκτης Hang Seng στο Χονκ Κογκ έχει απώλειες κατά 0,1% στις 19,886 μονάδες, ο δείκτης Νikkei στο Τόκιο υποχωρούσε κατά 0,5% στις 8,752 μονάδες και ο S&PASX στην Αυστραλία κινείτο χαμηλότερα κατά 0,5% στις 4,256 μονάδες.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η κίνηση του δολαρίου που ξεκινά τη διαπραγμάτευση από τα επίπεδα των 1,3789 έναντι του δολαρίου.
protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites