Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι ηλεκτρονικές συσκευές «κλέβουν» ώρες απ' τον ύπνο μας

 
Νέα Υόρκη
Η εξάρτηση από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές κοστίζει, κόβει ώρες ύπνου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Ύπνου (NSF).
Η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων πριν τον βραδινό ύπνο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου μέχρι αργά τη νύχτα, ενδέχεται να επηρεάζει τις συνήθειες του ανθρώπου αναφορικά με τον ύπνο.
«Δυστυχώς, μπορεί να γίνει κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, που κάνουν τη ζωή μας πιο παραγωγική και ευχάριστη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να στερούν ώρες ύπνου από εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα έχουν κακές επιδόσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσελ Ρόζενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ύπνου (NSF), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα της NSF απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής μία ώρα πριν κοιμηθούν και περίπου τα δύο τρίτα απάντησαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης, δήλωσε ότι η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της εγρήγορσης και να επηρεάσει αρνητικά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο.
«Η τεχνολογία εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα», είπε ο Δρ Τσάισλερ σε συνέντευξή του.
Η ηλικιακή ομάδα 46 - 64 ετών είναι εκείνη που παρακολουθεί περισσότερο τηλεόραση πριν πάει για ύπνο, ενώ περισσότεροι από ένα τρίτο από την ομάδα 13 - 18 ετών και 28% της ομάδας 19 - 29 ετών παίζουν ηλεκτρονικά πριν πάνε για ύπνο.
Το 61% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα.
Και η τάση να διατηρείς επαφή με τον «έξω κόσμο» σημαίνει ότι ακόμα κι εκείνοι που έχουν καταφέρει να κοιμηθούν, ξυπνούν από τον ήχο του κινητού, του γραπτού μηνύματος ή του εισερχόμενου email στη διάρκεια της νύχτας.
«Ένα στα δέκα παιδιά λέει ότι ξυπνάει από τον ήχο του μηνύματος. Οι άνθρωποι δεν απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα» εξηγεί ο Δρ Τσάισλερ προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει εις βάρος του ύπνου.
Η «Γενιά Ζ», δηλαδή από 13 - 18 ετών, είναι η περισσότερο στερημένη από ύπνο ομάδα, με το 22% των παιδιών να περιγράφουν ότι αισθάνονται «υπνηλία», σε σχέση με μόνο 9% της ομάδας 46 - 64 ετών.
Ειδικοί σε θέματα ύπνου προτείνουν οι έφηβοι να κοιμούνται 9 ώρες και 15 λεπτά τη νύχτα, αλλά οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν ότι κατά μέσον όρο κοιμούνται επτά ώρες και 26 λεπτά τις καθημερινές.
«Ανησυχώ κυρίως για το πόσο λίγο κοιμούνται οι έφηβοι 13 - 18 ετών», είπε ο Δρ Τσάισλερ.
«Τα παιδιά σήμερα κοιμούνται μιάμιση με δύο ώρες λιγότερο τη νύχτα σε σχέση με το τι έκαναν έναν αιώνα πριν. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν περίπου 50 ώρες ύπνο τον μήνα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η έλλειψη ύπνου των Αμερικανών επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά τους, τη διάθεσή τους, την οικογένειά τους, τον τρόπο που οδηγούν, τη σεξουαλική τους ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με την NSF.
Όλες οι ηλικιακές ομάδες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου καταναλώνοντας ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη -περίπου 354 ml ανά άτομο- καθημερινά και με σύντομους ύπνους στη διάρκεια της ημέρας, συχνά περισσότερες από μία φορά.
health.in.gr, ΑΠΕ/ReutersΔειτε μπορει να σας ενδιαφερουν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

soulouposeto

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites