Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μερική έκλειψη Ηλίου σήμερα

Το πρώτο μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο του 2011 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα. Ο λόγος για τη μερική έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, με τη χρήση γυαλιών με ειδικά φίλτρα που αποκλείουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.


Το φαινόμενο θα είναι ορατό σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τις 9 το πρωί έως τις 12:07 το μεσημέρι, αλλά δεν θα γίνει
ιδιαίτερα αντιληπτό, καθώς ο ηλιακός δίσκος δεν θα καλυφθεί πλήρως από τη σελήνη.

Στις 9.00 η Σελήνη θα αρχίσει σταδιακά να καλύπτει ένα μέρος του ηλιακού δίσκου και θα παραμείνει ορατή μπροστά του μέχρι τις 12.00, ενώ η μεγαλύτερη κάλυψη αναμένεται στις 10.30 περίπου. Το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου θα φτάσει το 65-67%, ανάλογα από το σημείο παρακολούθησης του φαινομένου.

Λόγω του ότι η έκλειψη είναι μερική και όχι ολική, το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ορατό με γυμνό μάτι αφού η απευθείας παρατήρηση του ηλιακού δίσκου είναι πολύ επικίνδυνη. Ενδείκνυται αντίθετα η χρήση ειδικών γυαλιών που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, ή έστω ειδικού καθρέφτη. Το Πλανητάριο την ώρα του φαινομένου σκοπεύει να προσφέρει σε πολίτες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την έκλειψη μέσω τηλεσκοπίων.
Οι μερικές εκλείψεις σημειώνονται 2-3 φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη. Η επόμενη ολική έκλειψη, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους αστρονόμους, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου του 2012, και θα είναι καλύτερα ορατή από το Cairns της Αυστραλίας.
news.pathfinder.g

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites