Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κλείνουν τα παράθυρα για τη δόμηση εκτός σχεδίου

Με τον νέο νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καταργούνται οι παρεκκλίσεις των 2.000, 1.200, ακόμα και 750 τετραγωνικών μέτρων. Παραμένουν τα τέσσερα στρέμματα μέχρι την ψήφιση του νόμου

Οριστικό τέλος στις παρεκκλίσεις αρτιότητας και στις κατατμήσεις κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου «Natura 2000», βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οριστικό τέλος στις παρεκκλίσεις αρτιότητας και στις κατατμήσεις κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου «Natura 2000», βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμ
Οριστικό τέλος στις παρεκκλίσεις αρτιότητας και στις κατατμήσεις κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου «Natura 2000», βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, με χθεσινές δηλώσεις της, κατέστησε σαφές πως με τον νέο νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καταργούνται οι παρεκκλίσεις των 2.000, 1.200, ακόμα και 750 τετραγωνικών μέτρων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «νομίμως» ισχύουν, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και την τσιμεντοποίηση της υπαίθρου. «Λέμε τέρμα στις παρεκκλίσεις και στις κατατμήσεις, και εδώ δεν θα κάνω πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υστερα από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός ΠΕΚΑ αποδέχθηκε, όπως έγραψε χθες και το «Εθνος», να μπορούν να οικοδομούνται κατά παρέκκλιση γήπεδα 4 στρεμμάτων που υφίστανται νόμιμα μέχρι την ψήφιση του νόμου στις προστατευόμενες περιοχές.
Από την έναρξη της ισχύος του νόμου η αρτιότητα ορίζεται στα 10 στρέμματα.
H κ. Μπιρμπίλη «έριξε το γάντι» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (και όχι μόνο), καλώντας τους να τοποθετηθούν πάνω στο στοίχημα της «πράσινης ανάπτυξης». «Νομίζω», δήλωσε, «πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν βάλει κάποιους άξονες, και εγώ θεωρώ ότι υπηρετώ αυτούς τους άξονες, με τους οποίους συμφωνώ».
Η θέση της ΝΔ
Με την κατάργηση των παρεκκλίσεων κάτω των 4 στρεμμάτων φαίνεται πως συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του βουλευτή, υπεύθυνου του τομέα Περιβάλλοντος, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μην εφαρμοστεί οριζόντια η διάταξη περί της αρτιότητας των 10 στρεμμάτων, αλλά να κριθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αν τροποποιηθεί το άρθρο, η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, είπε.
Αγροτουρισμός - βιοκαλλιέργειες
Παροχή οικονομικών κινήτρων
Στην ανάγκη να μπει ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον με δραστηριότητες αυστηρά ελεγχόμενες, ώστε να προστατευτεί η φύση καλύτερα, αναφέρθηκε η υπουργός ΠΕΚΑ, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα προβλέπει την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη γεωργία ή την ανάπτυξη αγροτουρισμού, μέσα στις περιοχές «Natura» ώστε ο κόσμος να αποκτήσει ενδιαφέρον και να βοηθήσει στην υπόθεση του περιβάλλοντος.
Το νομοσχέδιο, ως νόμος-πλαίσιο, δεν συγκεκριμενοποιεί τα αντισταθμιστικά οφέλη. Θα καθοριστούν σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, δήλωσε η Τίνα Μπιρμπίλη. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ανάλογες δραστηριότητες που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενισχυθούν, όπως η βιολογική οινοποιία ή η παραγωγή τοπικών προϊόντων σε περιοχές της χώρας, όπως η Χίος και η Κρήτη. Τα βήματα έχουν γίνει, όμως χάνονται, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αναπτύξει συλλογικότητα και ως συλλογικότητα να την εξάγουμε, τόνισε η υπουργός.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites